Giftig stukje: etherische olie en andere illusies

Er bestaat een hardnekkige illusie in spiri-, zelfmaak-, natuurgeneeskundig- , therapeutisch - en ecoland: dat etherische oliën goed voor je zouden zijn. Ha ha. Laat me je meteen maar uit deze roze droom halen: niets is minder waar. Ik erger me al tijden subtiel kapot aan al dat verheerlijken ervan als 'veilig, natuurlijk en verzorgend' in productinformatie, maar ook in blogs van goedbedoelende, lieve mensen die zelf hun eigen verzorgingsproducten maken. En ook aan het fabeltje dat ze duurzamer zouden zijn dan synthetische luchtjes. Het is gewoon niet waar. Dus ik dacht vanochtend: laat ik er dan eens een stukje over typen.

 

(Voor alle tere zieltjes die liever in hun droom blijven , zichzelf liever langzaam vergiftigen of niet zonder hun luxe luchtjes willen: klik gauw ergens anders heen; je bent duidelijk niet toe aan Baba-wijsheid. Alles op z'n tijd.)

 

Allereerst dit:
Etherische olie (dat is de vluchtige olie uit een plant haalt, zéér geconcentreerd) is gewoon GIFTIG als je het inwendig gebruikt. Goed, ik houd wel van een beetje giftigheid op zijn tijd, maar dan niet zo moedwillig in je lichaam gebracht, laat staan in die van je kinderen. Etherische olie werkt net als antibiotica (zelfs al als je het inademt!): het komt in je bloedbaan en vernietigt niet alleen de ongezellige bacteriën, maar ook de hardwerkende bacteriën in je darmen. Dat wil je toch niet? Er gaan mensen, kinderen en dieren dood door het gebruik ervan. En ook al denk je: ach, dat kleine beetje in mijn dagcreme of shampoo of wasmiddel kan geen kwaad: etherische olie stapelt zich op in je lever en op den lange duur wordt dat wel degelijk vervelend: de lever haalt de gifstoffen uit je systeem, en als je lever niet meer goed werkt door al die opstapeling...tja.

 

En wat dacht je van al die auto-immuunziektes tegenwoordig die ontstaan door de waardeloze staat van onze moderne darmen (lekke darm, spastische darm)! Hoe denk je dat die darmen lek raken? Niet alleen door de erbarmelijke staat van ons eten en de aarde, of die medicijnen die we in het wilde weg slikken en in ons water, of alle vaccinaties,  maar ook door al die fijne stofjes in onze 'verzorgingsproducten', vol met geweldig 'natuurlijke'  stoffen zoals..... juist.

 

Je wilt ze ook niet OP je lichaam:  ze kunnen uitslag, brandwonden en andere gezellige huidproblemen geven. Je lichaam roept op haar manier: niet goed! Je huid is de eerste barriere om beschadigende stoffen buiten te houden, maar als je ze elke dag met zeep en etherische olie verwend, kun je dat het best met napalm vergelijken: je beschermlaag smelt weg als ijs voor de zon. Lekker.


En dat nog dit, iets wat mij als Yaga enorm aan het hart gaat: het maken van essentiele of etherische olie vereist TONNEN, letterlijk TONNEN plantmateriaal.  Voor een heel klein beetje olie heb je gigantische hoeveelheden nodig. En waarvoor? Voor lekker ruikend zelfgemaakt wasmiddel? Voor je eigen aromatisch feestelijke allesreiniger? Voor verleidelijke dagcreme en parfums? Hoe duurzaam is dat?!

 

De onderliggende illusie is misschien wel de donkerste: waarom hebben we zulke sterke luchtjes nodig?
Welke rotte lucht proberen we te weg te moffelen? Maar dat, lieve mensen,  is  een ander verhaal.

 

Beetje giftig stukje.
Maar soms moet dat.

 

 

Zelf kruidenolie maken? Kijk hier.
En probeer gewoon zonder al die luchtjes te kunnen. Maak je zelfgemaakte wasmiddel, deodorant en dagcreme gewoon naturel. Laat je parfum staan. Was jezelf met water en dan zonder zeep of shampoo. Niks mis mee.  (Hoewel het nog steeds geen eeuwig leven of nooit-meer-ziek garandeert. Bespaar me! Maar wel meer lol in het leven doordat je al die dure, kunstmatige rotzooi niet meer nodig hebt en je lijf wat minder hard hoeft te vechten. (Begin ik hier nu alweer te preken?)

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Anne (woensdag, 15 juni 2022 09:05)

    Ja, precies, dit! Dank!