· 

Een Yaga-les: kruidenolie maken

foto gemaakt door mijn zoon Kilian Harkema
foto gemaakt door mijn zoon Kilian Harkema

Ik gebruik veel kruidenolie, gewoon, zelf gemaakte, met olijfolie en versgeplukte kruiden. Kruidenolie is veilig in gebruik, zowel inwendig als uitwendig, en verzorgend en zacht voor je huid. Ook voor je baby, kind en paard (om maar eens een willekeurig huisdier te noemen). Ook ruikt zelfgemaakte kruidenolie heerlijk, veel subtieler dan etherische olie (dat ik nooit gebruik: LEES HIER WAAROM NIET

 

Oogst je kruiden midden op de dag, nadat de dauw is opgedroogd. Oogst de plant volledig droog, dus minimaal 24 uur na regen. Natte kruiden geven schimmel in de olie. Om dit te voorkomen, kun je natuurlijk gedroogde kruiden gebruiken, maar toch raad ik je aan altijd voor vers geplukt te gaan, want de natuurlijke geurolie uit de plant en de harsige substanties worden niet goed bewaard tijdens het drogen. Versch dus!

 

Snijd je kruid (wortel, blad, stengels of bloemen) zo fijn mogelijk. Vul een glazen pot (die hoeft niet groot te zijn, het is leuker om met kleine beetjes te experimenteren dan straks met een halve liter olie opgescheept te zitten die je niet gebruikt) losjes met het gesneden kruid. Voeg biologische olijfolie of amandelolie toe (andere olie wordt gauw ranzig, kokosolie wordt te dik en trouwens, die groeit in een veel te ver bos) tot alles onderstaat, tot de rand. Geef het kruid even de tijd om de olie te absorberen en vul aan tot de rand.  Je kunt helpen door met een pollepel te duwen. Sluit de pot goed.  Label de pot met kruid en datum.  Zet donker weg. Na 4  weken is de olie klaar en kun je hem afzeven. 

 

Deze verse kruiden zijn erg geschikt voor olie die uitwendig gebruikt wordt:  kamille, arnica, viooltje, stjanskruid, lavendel, paardenbloem, goudsbloem, spar, den, rozemarijn. Voor inwendig gebruik zijn deze lekker: knoflook, basilicum, tijm, rozemarijn. venkel, schapenzuring, krulzuring, vioolblad etc. Gebruik je fantasie en desnoods een goed kruidenboek.

 

Gebruik je olie om wonden te verzorgen en te genezen, plamuur (ach, ik bedoel natuurlijk: makeup) van je gezicht te halen. bij kneuzingen, schrammen, brandwonden, uitslag, zere spieren en gewrichten, insectenbeten. Gebruik ze als dressings, in sauzen, bij het koken. Gebruik de olie in bad, na het bad voor het insmeren van je lijf, in gezichtscrèmes, in zalven, smeersels en lipcreme. Gebruik ze voor massages. Gebruik ze voor je hoofdhuid en je haar, voor babybillen en babyhuid en om luizen te verjagen.

 

Hoe dan ook: gebruik ze en laat de etherische olie voortaan gewoon staan.

Reactie schrijven

Commentaren: 0